RTÜK Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, “Büyük bir iletişim devrimini yaşıyoruz ve dünya gerçekten büyük bir değişimin eşiğinde“ dedi.
Fendoğlu, Fırat Üniversitesi (FÜ) İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “2. Medya ve Etik sempozyumu“ açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı değiştiren insanların önemli bir bölümünün iletişim sektörünün içinden çıktığını belirterek, iletişim fakültelerinin dünyayı değiştiren insanları yetiştirdiğini kaydetti.
Dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu`ndan kopan Arap dünyasının 80 yıldır kendi içinde büyük bir bocalama geçirirken nihayet iletişim, facebook, twitter ve sosyal paylaşımın sayesinde yeniden doğduğunu, “Arap Baharı“nı oluşturduğunu ve dünyayı da bir bahar havasına büründürdüğünü ifade eden Fendoğlu, “Ve Arap baharının bir ABD, bir İngiliz baharına yol açtığını medyadan okuyoruz. Bu iletişim sayesinde oluyor. Eskiden çağlar 300-400 yılda bir doğardı ama artık 5-10-20 yılda bir, belki çağı değiştirecek inovasyonların yapıldığını görüyoruz“ dedi.
Eskiden Elazığ`daki bir esnafın sadece kente hizmet ederken şimdi dükkanından internete girip Japonya ile ticaret yaptığını anlatan Fendoğlu, şunları söyledi:
“Artık ülkelerin sınırları yok. Times Nehri`nin kıyısındaki bir esnafla Fırat Nehri`nin kıyısındaki esnaf artık arkadaş oldu. Artık sınırlar kalktı dünyada. Büyük bir iletişim devrimini yaşıyoruz ve dünya gerçekten büyük bir değişimin eşiğinde. Bizim de bu yeni dünyaya adım atmamız ve uyum sağlamamız gerekiyor. Eskiden bizim gerçek arkadaşlarımız vardı ama şimdi hayali arkadaşlarımız var. Facebook`ta yüzünü görmediğimiz bir sürü hayali, sanal arkadaşlarımız var. Sadece Türkiye`den değil dünyadan da öyle. Eskiden sanal arkadaşlık var mıydı? Yok. Bu büyük bir devrim gerçekten.“
Fendoğlu, daha önce dünyanın en büyük ansiklopedisinin Britanica iken günümüzde internet üzerinden yayın yapan Wikipedia`nın bunun yerini aldığını belirtti.
Sempozyuma ismini veren etik kavramına atıfta bulunan Fendoğlu, “Aslında neden bunun yerine bir reyting sempozyumu denilmedi? Çünkü etik ile reyting aslında birbirinin zıddı gibi geliyor bana. Ve isim son derece isabetli seçildi. `Bir reyting uğruna yarab ne güneşler batıyor` diyeceğimiz günlerde yaşıyoruz aslında. `Her şey para, ticaret, reyting için` diyenlerle `her şey etik, ahlak için` diyenler iki farklı dünyayı oluşturuyor aslında iletişim sektöründe“ dedi.
-Terör ve medya-
Fendoğlu medya etiği ile terörün de ilgisi olduğunu söyledi. Türkiye`de maalesef etiğe aykırı olarak terör haberlerinin verildiğini gördüklerini ifade eden Fendoğlu, ABD`deki 11 Eylül saldırısı ve çeşitli Avrupa kentlerindeki terör saldırılarında batı ve ABD medyalarının haberleri uygun ve olumlu yönde verdiğini, bu konuda sınıfta kalmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
“Türkiye`deki medyanın da aslında bu terörü veriş biçimi üzerinde galiba durulması gerekiyor. Bunun üzerinde duruluyor şu andaki durumumuz çok da kötü değil. Geçen yıla göre çok daha iyi bir durumdayız medyanın terör haberlerini veriş biçiminde. Ama yine de bu sonlarda medyanın kendisini bir gözden geçirmesinde fayda var. Mesela Silvan`da 13 askerimiz şehit olduğu saldırıyı hatırlayınız. Asker mataralarının gösterilmesinin hiç bir anlamı yok, kan görüntülerinin. Mağdurların yakınlarının yakından çekimi hiç bir ilkeyle prensiple ilişkisi yok. Veya terör mağduruna ilk kez bir basın mensubunun haber vermesi ve onların mağduriyetini sömürmelerinin hiç bir ilke, prensiple alakası olmadığını söylememiz gerekiyor.“
-FÜ Rektörü Prof. Dr. Bingöl-
FÜ Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl de etik ve toplumun yönlendirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Toplumun iyi şeylere de tam tersine toplumu çok farklı yönlere götürerek ülkelerin parçalanmasına bölünmesine de neden olunabileceğini ifade eden Bingöl, “Bugün zararlı, ülkemiz üzerinde oyun oynamak isteyen medyaların adlarının siz benden iyi biliyorsunuz. Hedef ülkeyi parçalamak, bölmek. Bu sadece ülke içinde olmadan dünyanın herhangi bir yerinde yayın yapabilir veya internet kanalıyla yayın yaparak bugün gerçekten çok zararlı yayınlar olabiliyor. RTÜK üyemiz aileden bahsetti doğrudur ama sadece aile değil, ülkenin parçalanması bölünmesi veya tersi ülkenin birlikte bütünlükte kalkınması için hizmet edilebilir“ dedi.
-“RTÜK yaptıklarıyla iletişim fakültelerine büyük zarar veren bir kuruldur“
İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Asker Kartari ise radyo televizyon yayınlarıyla ilgili yasa konusunda RTÜK ile çok büyük bir çatışma yaşadıklarını söyledi.
RTÜK Üst Kurul Üyesi Fendoğlu`nun katılacağı başka bir program için toplantıdan ayrılmasına değinen Kartari, “Keşke RTÜK üyesi de burada olsaydı. Fikirlerimizi ortaya sürdük ve maalesef başaramadık. İletişim fakültelerinin yayın hakkını yasadan kaldırdılar. Ve buna ön ayak olan kurul da RTÜK`tür“ dedi
Yorum Yaz